Zendingscommissie

Zending en evangelisatie – Hoofdpagina | Hervormde Gemeente Harderwijk

Beste gemeenteleden,

Aankomende pinkstercollecte zal niet gehouden worden zoals u gewend bent met de flyers en enveloppen. Hopelijk zal dat de volgende keer wel het geval zijn.

Als zendingscommissie willen wij de pinkstercollecte graag onder uw aandacht brengen met het verhaal van Bella Flor.

Gedreven door het Vuur van Geloof.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijvingBella Flor heeft al heel wat meegemaakt in haar leven: diefstal, schietpartijen, afrekeningen. Toch weerhoudt dat haar er niet van om zich met hart en ziel in te zetten voor de mensen in La Tabla, een arme wijk van de Costaricaanse hoofdstad San José. La Tabla is echt zo’n wijk waar je liever niet naartoe gaat.  Dat is in elk geval het beeld dat veel mensen hebben. Toen Bella er 23 jaar geleden voor het eerst kwam, raakte de nood in de wijk haar diep. Je kunt er dan voor kiezen om je ogen te sluiten óf je handen uit de mouwen te steken om mensen weer een beetje hoop en geloof te geven. En dat laatste deed ze.

Uitdelen van maaltijden

Ze startte een ontmoetingscentrum waar mensen uit de wijk een maaltijd konden krijgen. Verslaafden werden aangemoedigd om naar een afkickcentrum te gaan. Kinderen kregen schoolspullen en huiswerkbegeleiding. In de loop der jaren is Bella voor veel mensen van grote betekenis geweest. De sfeer in de wijk is nog steeds grimmig, maar te midden van alle ellende biedt het centrum van de kerk hoop.

Volhouden

Bella wordt gedreven door het vuur van het geloof. Het is niet altijd gemakkelijk geweest om het vol te houden. Maar elke keer wordt ze erin bevestigd dat ze hier moet zijn. Ook als er weer eens onvoldoende te eten is. ‘Dan ga ik bidden en vasten. Ik breng mijn nood bij God en zeg: God, alstublieft, die kinderen hebben het nodig. Wonderlijk genoeg komt er dan altijd weer iemand die eten en kleding brengt.’

Het centrum is inmiddels al tientallen jaren een bekende plek in de wijk. Hier krijg je aandacht, wordt er naar je geluisterd en als je een probleem hebt, zoekt Bella Flor met je naar een oplossing. Ze bemoedigt mensen vanuit de Bijbel en stimuleert hen om te dromen. Bella Flor is een inspirerend voorbeeld van hoe je getuige van Jezus Christus kunt zijn, in woord en daad. Evangelie en sociale betrokkenheid, kerk en buurt, ze horen bij elkaar. Samen met kerken wereldwijd houden we het vuur brandend!

Help kerken in Costa Rica om te zien naar hun naasten!

Wanneer u niet in de gelegenheid bent om naar de kerk te komen, dan kunt u uw bijdrage overmaken op het rekeningnummer van de diaconie

NL61 RABO 0373 7102 75, onder vermelding van

GZB-pinksterzendingscollecte.

Karsten en Irene

Beste mensen,
Het land waarin wij wonen is wereldwijd nu dagelijks in het nieuws vanwege de enorme aantallen coronagevallen, het tekort aan zuurstofflessen en het hoge sterftecijfer. In deze MaandMini een korte update over onszelf.

Allereerst zijn we dankbaar dat we zelf gezond zijn, energie hebben en ons werk redelijk gewoon kunnen doen. Wel horen we om ons heen van veel mensen die corona hebben. Er zijn veel meer mensen ziek dan vorig jaar en we horen ook van jonge mensen die overlijden. Bijvoorbeeld de verloofde van een jonge collega, een hele schok. Ook overleed een Bijbelvertaler van een partnerorganisatie, verloor een Bijbelschool twee van haar docenten, waarvan een ook nog jong, en hoorden we van een kerkgenootschap aan de andere kant van het land waar vijf dominees achter elkaar overleden.

Afbeelding met persoon, markt, groente

Automatisch gegenereerde beschrijving

Voorzichtig zijn bij het boodschappen doen

Zelf hebben we onlangs onze eerste vaccinatie gehad (Astra-Zeneca). Aan deze kant van het land is de situatie nog niet zo ernstig als elders. We weten natuurlijk niet hoe lang dat zo zal blijven.

We zijn, nu we dit schrijven, al een dag of tien in vrijwillige lockdown: we gaan alleen naar buiten voor het strikt noodzakelijke. Met pijn in het hart moest Irene ook de geregelde knutselpartijtjes met ons buurmeisje afzeggen. Gelukkig begreep de familie dat goed en Irene en het buurmeisje hebben een oplossing gevonden om toch samen creatief te zijn door samen een knutselverhaal te schrijven dat ze elke dag met elkaar uitwisselen. Over een paar weken wordt er in dat gezin trouwens een baby verwacht - ook extra spannend voor de familie in deze tijd!

Qua werk is het een drukke tijd. Irene doet twee modules van haar studie (Inleiding Oude en Nieuwe Testament) en dat valt naast haar werk wel een beetje zwaar. Het volgende semester gaat ze er daarom maar een tegelijk doen. Karsten had de verantwoording voor een grote conferentie die een paar weken geleden werd gehouden - helemaal online natuurlijk. Daarna heeft hij een paar dagen vrij genomen om op adem te komen. We zijn beiden blij dat we ondanks corona ons werk kunnen blijven doen.

Om te danken en bidden

Sjalom, Karsten en Irene