Zendingscommissie


 

Lucht en leegte

'Zuster Irene, ik moet morgen in mijn kerk preken over het gedeelte waarin Jezus de vijgeboom vervloekt… maar ik begrijp het niet. Kun je soms wat tips geven?' Dit telefoontje komt van een van de Bijbelverhalen trainers. Irene kijkt gauw in haar lijst met aantekeningen voor Bijbelgedeeltes: en ja hoor, dit gedeelte staat erin. Er is al een heel document met uitleg over deze tekst, met een voorbeeld hoe je het als verhaal kunt vertellen, en een lijst met gespreksvragen en toepassingen. De jongeman is blij, en de volgende dag komt er een boodschap dat de preek heel goed gegaan is en mensen na afloop zeiden dat ze voor het eerst begrepen waar dit gedeelte over gaat.

Het schrijven van zulke aantekeningen voor verhalenvertellers is iets wat Irene, samen met haar team, graag doet. Door het hele land gebruiken trainers in allerlei projecten deze aantekeningen tijdens hun workshops en geregeld hoort ze dat men ze ook voor preken gebruiken. Maar, het werken hieraan kost wel altijd heel veel tijd.

In haar studie Bijbelwetenschap is ze deze maand bezig met het boek Prediker. En met de Prediker vroeg ze zich af: 'al dat werk dat ik doe, is het de moeite waard, of is het 'lucht en leegte'? Zo tijdelijk en vergankelijk als een nevel? Een zeepbel, eventjes glanzend, en dan uit elkaar spattend? Gebruiken mensen over een paar jaar het materiaal nog dat ik ontwikkeld heb? Verhalenvertellers die ik heb mogen helpen opleiden, blijven die vertellen, of verwaaid het op een gegeven moment? Heeft alles wat ik doe enige eeuwigheidswaarde?

Maar ook samen met Prediker ervaart ze de blijdschap van het moment, van het mogen genieten van wat God op dit moment geeft. Het werk zelf en het plezier in een 'af' product. De dankbaarheid om een getuigenis van iemand die dankzij het horen van een Bijbelverhaal God heeft leren kennen. Of het lange termijn effect heeft? Iemand zei: ''laat God de reikwijdte van je invloed maar bepalen. Daar hoef je je zelf geen zorgen over te maken." Wat heerlijk om daar ontspannen over te mogen zijn!

Gebed

● Om te danken: het mogen genieten van het studeren van Gods Woord, en het zoeken naar eenvoudige woorden om het aan anderen uit te leggen.

● Om te bidden: op dit moment zijn we even in Nederland om een nieuw visum aan te vragen. We bidden dat Gods wil gedaan zal worden wat betreft dit visum. We zijn ook dankbaar dat we even de kans hebben een paar dagen met onze jongens en overige familie door te brengen.

 

 

Irene werkt graag aan Bijbelse aantekeningen voor verhalenvertellers