Algemeen nieuws

 

 

Landelijke ontmoetingsdag kerk & IsraŽl.

Met als thema ‘Bevrijde Tijd: over Sjabbat, zondag en beleving van tijd’ wordt op maandag 19 september de Landelijke ontmoetingsdag Kerk & IsraŽl gehouden in de Adventkerk in Amersfoort. De dag is bedoeld voor iedereen die geÔnteresseerd is in IsraŽl en de ontmoeting met het jodendom.

Sprekers zijn rabbijn David Gaillard (over ‘Sjabbat als gang door de tijd’) en mw. Gilah Evers (over ‘Sjabbat vieren thuis en in de synagoge’). In de middag zijn er twee workshoprondes met keuze uit drie workshops, over ‘Rust als bevrijde tijd’, ‘Jezus en de Sabbat’ en ‘Van Sabbat naar zondag’.

Het programma duurt van 10.00 tot 15.30 uur.

Deelname aan deze dag is gratis. Let op: meld je aan vůůr zaterdag 3 september. Lees meer op: https://protestantsekerk.nl/evenementen/ontmoetingsdag-kerk-israel/

 
 

Logo Zorggroep Charim kleur

Onze gemeente onderhoudt contacten met de christelijke Zorggroep Charim. Regelmatig schrijven de geestelijk verzorgers van Charim over hun ervaringen.

 

‘Zo ik niet had geloofd…’

 

Zwijgend zitten we tegenover elkaar. Een kleine oude dame tegenover mij, als ‘broekie’ van 38 jaar. In de stilte slik ik een paar tranen weg. Om het verhaal dat zij vertelde. Haar levensverhaal, vol van dramatiek aan misbruik en miskenning. ‘Ongelooflijk zeg’, schiet er door me heen. ‘Je zou er toch alle geloof in God en mensen door verliezen’. Uiteindelijk besluit ik die gedachte maar gewoon met haar te delen. Maar dan veert ze op, en krachtig zegt ze: ‘Nee! God heeft mij juist altijd vastgehouden. Als Hij er niet was geweest, dan was ik er niet meer geweest.’ Om vervolgens te getuigen van de liefde waarmee de Here haar altijd heeft omringd. Opnieuw zijn we samen stil. En wederom schieten er woorden door mijn gedachten. Dit keer geen verzuchting, maar een psalmregel. ‘Zo ik niet had geloofd, dat in dit leven mijn ziel Gods gunst en hulp genieten zou, mijn God, waar was mijn hoop, mijn moed gebleven? Ik was vergaan in al mijn smart en rouw’. Ook dat deel ik met haar. Waarop ze in tranen zegt: ‘Dat is mijn lijflied geworden’. Wonderlijk hoe de Geest soms dingen leidt. Samen vouwen we de handen om te schuilen bij de Allerhoogste. En in die stilte dank ik Hem, voor haar, dat toonbeeld van geloof en hoop.

 

drs. Ramon Pol, geestelijk verzorger Zorggroep Charim

 

  

HSV-Studiebijbel nu ook online beschikbaar

Aan de Herziene Statenvertaling die op herzienestatenvertaling.nl online is te raadplegen, is sinds kort de HSV-Studiebijbel toegevoegd. De Studiebijbel bevat de complete tekst van de Herziene Statenvertaling, aangevuld met aantekeningen, inleidingen, kaartjes en artikelen. Het biedt daarmee een betrouwbaar, verstaanbaar en verdiepend hulpmiddel bij het lezen en het bestuderen van de Bijbel.

Op de website is snel een eenvoudig de hele Bijbel te doorzoeken en kunnen gebruikers met een gratis account Bijbelteksten opslaan en aantekeningen maken. Het account is nu ook te upgraden met een licentie die toegang geeft tot de Studiebijbel. In de bestaande tekst zijn rode icoontjes opgenomen, te herkennen aan de S van Studiebijbel. Wie op zo’n icoontje klikt, ziet de vers-notities die in de fysieke Studiebijbel onderaan iedere pagina zijn opgenomen. Klik je in  de notitie op een dwarsverwijzing, dan wordt de desbetreffende tekst als pop-up vertoond. Extra teksten en afbeeldingen uit de Studiebijbel verschijnen, indien van toepassing, aan de rechterkant van het scherm. Een licentie voor drie jaar kost € 49,95. In combinatie met een papieren HSV-studiebijbel is een korting van toepassing.

Meer informatie: royaljongbloed.com/nl/studiebijbel

 
 

110,840 Open Boek Vectoren, Illustraties en Clipart - 123RFBoekentip

 

Augustinus voor mensen van nu. Wij zijn de tijden

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijvingAuteur: Hans Alderliesten

In Augustinus voor mensen van nu brengt Hans Alderliesten de kerkvader Augustinus dichtbij en laat hem reflecteren op vragen en onderwerpen waarmee mensen van nu te maken hebben. Hoe weet je waaraan je wel aandacht moet besteden, en waaraan niet? Hoe komt het dat we zo druk zijn? Vragen die Augustinus stelde, maar die je ook zomaar om je heen kunt horen. Alles is anders en toch is alles hetzelfde. Augustinus zou zeggen: ‘Wij zijn de tijden.’ Onrustig als we zijn, kunnen we uiteindelijk alleen rust vinden bij God. Een actueel boek dat de lezer uitnodigt tot nadenken over zijn keuzes, tijdbesteding en opvattingen.

Uitgever: KokBoekencentrum. Prijs: € 17,99.

 

In de Inleiding van dit boek schrijft de auteur o.a.:

Andere tijd, dezelfde vragen

Als je aan een collega, vriend of willekeurige treinreiziger vraagt hoe het met hem of haar gaat, zou je zomaar dit antwoord kunnen krijgen: ‘Druk.’ Mensen van nu zijn druk. Kinderen hebben een volle agenda. Na hun pensionering komen ouderen nergens aan toe. Waar zijn mensen van nu zo druk mee? Zijn we met de goede dingen bezig? Hoe weet je waar je wťl aandacht aan moet besteden? Wat is de moeite waard? Hoe vind je rust in deze turbulente tijd? In wat voor tijd leven we eigenlijk? Om deze vragen te beantwoorden, ben ik te rade gegaan bij Augustinus, een theoloog en filosoof uit een ver verleden. Augustinus’ zoektocht naar rust, vriendschap en waarheid is echter van alle tijden. Augustinus kan ons vanuit de derde en vierde eeuw verder helpen met verrassende inzichten. Korte antwoorden geeft hij niet. Augustinus dicteert niet. Hij stelt vaak een wedervraag. Als kerkvader heeft hij grote invloed gehad op de westerse theologie van zowel de katholieke als de protestantse kerk. Dat maakt hem interessant, zowel binnen als buiten de kerk.

 

Nu

In Augustinus voor mensen van nu doe ik een poging Augustinus dichtbij te brengen en te laten reflecteren op vragen en onderwerpen waar mensen van nu mee te maken hebben. Het zijn twee bewegingen: die vanuit het verleden naar het heden en vanuit het heden naar het verleden. Daarmee reik ik de lezer antwoorden, maar ook vragen aan. Het nodigt, naar ik hoop, uit te reflecteren op keuzes, tijdbesteding en opvattingen, ja, op het hele leven. Als het gaat over in welke tijd wij leven en wat ons te wachten staat, zou Augustinus zeggen: het verleden bestaat niet, want dat is al geweest, de toekomst ook niet, want die is er nog niet, er is alleen maar een heden. Het nķ. Wij zijn de tijden.

 


 

Kan een afbeelding zijn van 6 mensen, staande mensen en de tekst 'VROUWENZANG KATWIJK OKTOBER 2022 ZING JE MET ONS MEE? Wij willen met 1.600 vrouwen gaan zingen in Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee. Samen zullen we een mooie avond van maken met een goede spreker een mooi muziekrepertoire en een cd-opname. De opbrengst van deze zangavond komt ten goede aan project Stichting Woord Daad voor schoon water in de Awashrivier in EthiopiŽ. DE AVOND VINDT PLAATS MET MEDEWERKING VAN O.M: PaulJ. Visser Predikant Ria van den Noort Hugo v/d Meij Hendrik van Veen Rina Molenaar Dirigent Organist Pianist St. Woord & Daad'     

 

Event: 1.600 vrouwen zingen in Katwijk

Op D.V. 7 oktober a.s. willen wij met 1.600 vrouwen uit het hele land gaan zingen in de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee. Samen hopen we er een prachtige avond van te maken met een mooi muziekrepertoire en een cd-opname.

Tickets voor deze avond Š € 7,50 zijn te bestellen via www.vrouwenzang.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie.

De opbrengst van deze zangavond komt ten goede aan een project van Stichting Woord & Daad voor schoon water in de Awash rivier in EthiopiŽ.

• Wat: geestelijke liederen

• Spreker: ds. P.J. Visser

• Waar: Nieuwe Kerk, Voorstraat 79 te Katwijk aan Zee

• Datum & tijd: 7 oktober 2022, 19.30 uur; kerk open vanaf 19.00 uur

• Organisator: Stichting Vrouwenzang Katwijk

Woord en Daad presents new corporate identity - Woord en Daad