Zendingscommissie

 

Beste gemeenteleden,

Tot en met eind november heeft u nog de tijd om het dagboek īEen handvol koren’ te bestellen. Dit kan telefonisch bij: Anja Jansen tel: 0318-542571 of mail naar: anja.j@kpnplanet.nl

Hartelijke groet van de zendingscommissie.

 

Karsten en Irene

 

Beste mensen,
"Tel je zegeningen" is een bekend lied. Dat zijn er inderdaad veel: we mogen mooi werk doen, het gaat goed met de jongens, en mensenlevens veranderen. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste, maar ook het moeilijkste te meten. We beperken het tellen daarom toch vaak tot het aantal Bijbels dat vertaald wordt of het aantal kinderen in een leesklas. Irene reflecteert hieronder wat over de toename in het Bijbelvertelwerk.

 

Groei: van 4 naar ?

Ongeveer in 2006 begonnen partner-organisaties in Zuid-AziŽ voor het eerst voorzichtig met het experimenteren met niet alleen Bijbelvertalen, maar ook Bijbelverhalen vertellen. Eerst relatief kleinschalig – een groepje van zo’n vier taalgroepen bij elkaar. Een aantal jaren later, toen Irene bij dit werk betrokken raakte, werkte ze met 16 taalgroepen verdeeld over vier verschillende staten (provincies). Inmiddels is het werk zo uitgebreid en zo complex geworden, dat ze gisteren een email onder ogen kreeg met de vraag om als consulent de jaarlijkse planning door te lezen voor zo’n acht verschillende projecten, verdeeld over drie verschillende nationale zendingsorganisaties, een stuk of 12 provincies en tientallen taalgroepen. In het Oude Testament werden de leiders vermaand hun krijgers niet te tellen, dus hebben wij ook het aantal talen maar niet geteld ;-).

De meeste van deze projecten werken inmiddels helemaal zelfstandig en Irene is alleen nog betrokken bij de opleiding voor de consulenten. Dit geeft helaas iets meer afstand tot ‘het veld’, maar het is natuurlijk geweldig dat het werk zo’n hoge vlucht heeft genomen en er zoveel mensen opgeleid worden om Bijbelverhalen te vertellen in hun eigen taal! Het mondelinge doorgeven van de Bijbel is inmiddels helemaal geaccepteerd onder de nationale partnerorganisaties. In veel gevallen is het inmiddels een vast onderdeel van een meerjarenplan dat, naast het verhalen vertellen, ook schriftelijke Bijbelvertaling en  lees- en schrijfonderwijs inhoudt. 

Als er wel eens wat mis gaat tijdens al het reizen zeggen we vaak:" maar tel ook hoe vaak het WEL goed gaat!" Karsten zette zo'n "nog net goed afgelopen" ervaring op onze Facebookpagina. Geen toegang? Stuur ons een mailtje en we voegen je toe!

 

Om te danken en bidden