Zendingscommissie

 

Karsten & Irene

De Heilige Geest als Consulent

“Zuster, wat bent u lang!” Een van de verhalenvertellers in de groep zat al een hele poos naar Irene te staren voordat hij het eruit flapte. Hij en de anderen moeten daarna vreselijk lachen als ze vertelt dat ze in het eigen land helemaal niet lang is.

Irene is voor het eerst op bezoek bij deze groep, die tot nu toe getraind is door een van haar studenten. Ze geniet erg van het bezoek. Wat kunnen ze zingen, deze mensen! Uit volle borst worden nieuwe liederen gezongen die ze zelf gemaakt hebben. En het uitbeelden van de Bijbelverhalen gebeurt met enorme energie!

In de pauze vraagt ze aan een van de vertellers hoe hij tot geloof gekomen is. “Ik zat in de gevangenis,” zegt hij. “Daar kreeg ik een NT. Ik bad: “als u me uit de gevangenis kunt halen, zal ik u dienen. Diezelfde week nog werd ik vrijgelaten.” Deze jongeman was opgepakt omdat hij deel uitmaakte van een militante groep die tegen de regering vecht. Veel jongeren in zijn gebied worden min of meer gedwongen om daaraan mee te gaan doen. Hij dronk, hij vocht, hij stal, hij verkocht illegale drank… tot God hem in de gevangenis liet komen om hem te redden! Zijn heftige verleden was aan zijn vrolijke gezicht niet af te lezen.

Een andere man vertelde dat zijn moeder steeds maar ziek was en dat iemand hen over Jezus vertelde. Ze baden, en hun moeder genas. De hele familie kwam tot geloof, maar kreeg vervolgens het dorp tegen zich. Ze werden sociaal geboycot, en op een gegeven moment kwam het hele dorp met stokken en messen in hun richting om hen af te maken. Ze belden de dominee: ‘wat moeten we nu doen?’ De dominee vertelde het verhaal van Daniel’s drie vrienden. Ze besloten hun geloof niet te verloochenen. De menigte bereikte nooit hun huis, maar keerde om onbekende redenen halverwege weer om!

Nu is deze man zelf dominee en leert in dit project nu ook om Bijbelverhalen te vertellen. Vorige maand was een van de verhalen die ze leerden dat van de uitstorting van de Heilige Geest. Irene moest beoordelen of het verhaal accuraat was, en ook of het tijdens het testen in het dorp wel begrepen was. Daar was deze keer niet veel twijfel over: toen hij het op een ‘Bijbelkring’ vertelde raakten mensen er zo vol van dat ze twee uur lang achter elkaar begonnen te bidden, en daarna begonnen meerdere van hen spontaan in tongen te spreken. Als de Heilige Geest zelf een verhaal zo bevestigt, is er voor de consulent niet veel meer te doen!

 

Verhalenvertellers bespreken de feedback die ze in hun dorpen kregen op de verhalen.

 

 

Om te bidden:

-       De situatie voor de Christenen in deze staat wordt moeilijker, nu er weer strengere regels zijn gekomen voor wat betreft getuigen naar anderen toe wat wel en niet mag. Bid dat het evangelie toch door zal gaan!

-       Dank voor de Heilige Geest die vrucht blijft geven, en voor mensen die ondanks verdrukking toch tot geloof komen.


Shalom,
Karsten en Irene