Zendingscommissie

In september mochten we weer een inzameling houden voor de Voedselbank. De Voedselbank had 60 lege kratten bij ons afgegeven, dat bleek te weinig te zijn. Wat mogen we dankbaar zijn voor alles wat we mogen hebben ontvangen, iedereen bedankt voor zijn/haar inzet! We zijn erg tevreden met de samenwerking met de andere kerken. Half februari zal de volgende inzameling weer zijn, u ontvangt daar t.z.t. uiteraard weer informatie over.

Hieronder ziet u hoe de totale opbrengst er uit zag.

GZB Najaarscollecte
5 november wordt de GZB Najaarscollecte gehouden. De zondag daaraan voorafgaand ontvangt u weer de zakjes van de GZB die u de zondag er na (5 november) kunt inleveren.

Bestemming GZB Najaarscollecte
Miljoenen mensen hebben in Zuidoost-AziŽ het Evangelie nog nooit gehoord. In de landen in deze regio is zending vaak lastig of zelfs verboden. Toch is hier iets in beweging en wil de GZB graag meer zendingswerkers naar deze regio uitzenden.

David en Grea van der Lee zijn recentelijk uit Thailand teruggekeerd en vertellen over hoe God in deze regio werkt: “Zeven jaar geleden kwamen we in Nong Rua wonen. We wisten dat er ťťn christelijke vrouw in ons werkgebied woonde. Dit bleek onze overbuurvrouw oma Bua te zijn! Nu, zeven jaar later, is er een kleine gemeente ontstaan. Dankzij de vele teams die in de afgelopen jaren geholpen hebben, zijn we in de meeste dorpen geweest om folders uit te delen en over de Heere Jezus te vertellen. Het zaad is op zoveel plekken in het gebied Nong Rua gezaaid en heeft ook vrucht gedragen.”

Veel mensen in Thailand en andere landen in Zuidoost-AziŽ zijn boeddhist en leven vaak in angst. Het zendingswerk is hier niet gemakkelijk, maar toch geloven we dat alle mensen in Zuidoost-AziŽ het Evangelie nodig hebben. Daarom wil de

GZB meer zendingswerkers naar deze regio uitzenden. Uw gebed en financiŽle steun hiervoor  zijn onmisbaar! Geef tijdens de collecte of maak uw gift over op NL91 INGB 0690.7624.45 t.n.v. GZB, Driebergen o.v.v. ‘najaarscollecte’. Alvast dank voor uw bijdrage.

Karsten & Irene
Is het alleen Eva’s schuld?
Irene leidt een workshop waar mensen uit meerdere taalgroepen voor het eerst bij elkaar zijn om te leren Bijbelverhalen te vertellen in hun eigen taal. De ervaren evangelisten in de groep zijn eerst sceptisch, en helemaal als de workshop begint met het scheppingsverhaal uit Genesis 2. “Dat weten we toch allemaal wel? Wat kunnen we hier nu nog leren,” denken ze. Aan het eind van de dag praten ze anders. “Nog nooit eerder hebben we dit zo in ons hart gevoeld! Het was alsof we erbij waren toen God Adam schiep.” De volgende dag is Genesis 3 aan de beurt. Als we over Eva praten zeggen de mannen de gebruikelijke dingen: “Eva had niet weg moeten lopen bij Adam, ze was trots geworden, ze heeft hem erin geluisd door niet te vertellen waar de vrucht vandaan kwam.” Als we hen er aan herinneren dat het verhaal (en dus de Bijbel!) zei dat “Eva de vrucht ook gaf aan Adam die bij haar was,” vallen de mannen stil. De vrouwen daarentegen gaan rechtop zitten! Wat? Adam had ook verantwoordelijkheid? En je zegt zelfs dat in Romeinen het Adam  is die verantwoordelijk wordt gehouden, niet Eva?

Elke keer als we dit verhaal aanleren in workshops is de reactie hetzelfde. De vrouwen ervaren hier sterk dat zij altijd de schuld krijgen van de zondeval. In de maatschappij worden vrouwen gezien als zwak en niet te vertrouwen. Ze moeten beter naar de man luisteren. Wat een eye-opener dat man en vrouw allebei verantwoordelijk waren!

Het gesprek is al tien minuten lang weer op een ander onderwerp over gegaan, maar ťťn van de vrouwen heeft geen woord meer gehoord. Druk schrijvend zit ze over een vel papier gebogen, en opeens springt ze op, iemand anders midden in een zin onderbrekend: “Dit is zo belangrijk wat we hier leerden, ik heb het opgeschreven, ik ga het zondag bij ons ook in de kerk vertellen!” Wat geweldig om mensen nieuwe dingen te laten ontdekken in zulke bekende geschiedenissen!

Genesis 1 wordt uitgebeeld om het beter te internaliseren: hier de schepping van Adam.

Om te bidden:

Dat de verhalen vrucht mogen dragen als ze de komende weken verteld gaan worden! Sommige van deze taalgroepen bestaan voor 100% uit christenen – in naam. In de praktijk gaan weinig mensen naar de kerk en is alcoholisme een groot probleem.

Het was een pittige week voor Irene met een veel grotere groep dan anders, en vanaf volgende week
(23 oktober) moet ze opnieuw een hele week een training geven – nu voor gevorderden.

Om te danken:

Dat mensen Gods woord opnieuw en fris mochten ervaren en gemotiveerd raakten ze verder te vertellen