Kringwerk

Gebedskring

De eerstvolgende gebedskring wordt gehouden op D.V. donderdag 11 april a.s. bij Andrť en Hanneke Pauw, Schoolweg 16. Iedereen is op deze avond welkom. Voor informatie, vragen of voor het indienen van gebedspunten: diaconie@hervormd-elst.nl.

Jongvolwassenenkring

Op zondagavond 14 april is er weer een 20+ jongvolwassenenkring. Onderling zal worden afgesproken waar de volgende avond wordt gehouden.

Verslag van de seniorenmiddag van 15 maart 2019.

Bij binnenkomst kregen we eerst een kopje koffie of thee met een koek erbij, waarna ds. Hiensch ons welkom heette. Hij las met ons de eerste 12 verzen van 1 SamuŽl 24. David is op de vlucht voor Saul en verblijft in de bergvestingen van Engedi. Saul denkt dat David hem kwaad wil doen en vaak had Saul hem bijna te pakken. Saul luistert niet naar de Heere en daarom is het zo ver met hem gekomen. Als David op een keer de gelegenheid krijgt om Saul te doden doet hij dit niet uit respect voor God. David heeft ontzag voor God en Saul is de gezalfde van de Heere. We zingen hierna

Psalm 141: 1 en 4 en dominee gaat ons voor in gebed. Hij brengt de hartelijke groeten over van de familie Bouman. Na de operatie gaat het goed met de heer Bouman.

Nu krijgt de heer Van Lienden het woord. Hij heeft deze middag het vervolg van de presentatie van 15 februari over IsraŽl. Bestaande uit filmpjes en foto’s, een enkele foto van internet en prachtige toepasselijke achtergrond muziek. Hij nam ons mee met een busreis vanuit Jeruzalem richting Dode Zee. Eerst kwamen we in Massada, dat 400 meter hoger ligt dan de Dode Zee. We gingen met de kabelbaan naar boven. Hier hebben de Zeloten zich verborgen totdat ze de vesting niet langer konden handhaven en zelfmoord pleegden. Het landschap was veelal dor en droog maar er was toch ook water bij de rotsen van Engedi, waar de steenbokken verblijven. Ook zagen we waar de Dode Zee rollen, die geschreven waren door de Essenen, verborgen waren en bij toeval door een herder werden ontdekt.

Toen waren we bij het strand van de Dode Zee waar het waterpeil steeds verder zakt en je lekker kunt drijven.

De volgende dag reden we richting Tel Aviv. Maar nu via de westelijke Jordaanoever. Het viel direct op dat het daar niet zo netjes is en veelal rommelig. Via Silo en de Gerizim arriveerden we in Nablus waar een Grieks Orthodoxe kerk werd bezocht. Deze kerk had prachtige muurschilderingen en schilderstukken en iconen.

Voor we verder gingen hielden we eerst pauze met de gebruikelijke koffie of thee en een stukje chocolade. Ook ging er een kaart rond om te tekenen voor de heer Bouman.

We gingen verder en Samaria kwam in zicht met de restanten van het paleis van koning Achab. En ja hoor, daar was Tel Aviv met zijn prachtige boulevard met hotels en het zicht op de Middellandse Zee.

Tot slot gingen we nog naar Jeruzalem. Ik zal proberen daar in vogelvlucht iets van weer te geven. Het was zaterdag, de sabbath, wat betekent dat het stil is op straat. Het vervoer ligt dan praktisch stil in de joodse wijk. Op de Olijfberg heb je een prachtig gezicht op de stad Jeruzalem met als herkenningspunt de gouden koepel op de tempelberg. Sinds 1540 is de gouden toegangspoort naar de stad dichtgemetseld. Er liggen ontzettend veel mensen begraven. De schatting is tussen de 120.000 en de 150.000. In de tuin van Gethsemanť staan heel oude olijfbomen. Door de Leeuwenpoort gingen we door smalle straatjes naar de oude stad. Eerst naar het badwater Siloam bij Bethesda. In een oude kerk met een machtige akoestiek werd een vers van Psalm 42 gezongen. Als je dat zelf meegemaakt hebt dan vergeet je dat nooit meer. Schitterend! Het was ook mooi om te horen dat er een groep donkere mensen uit Kenia zongen, God ter eer. Dan nog over de Via Dolorosa naar de Heilige Grafkerk en naar de Klaagmuur, de graftuin en naar Yad Vashem. Dat is het herinneringscentrum aan de Holocaust. Aangrijpend en om stil van te worden. We konden nog een blik werpen op het Shaare Zedek ziekenhuis, dat niemand weigert op te nemen, zelfs de Palestijnen niet. Tot slot zagen we nog wat beelden van het vliegveld en de reis terug naar Nederland en kwam er een einde aan deze mooie presentatie.

Jan van der Vlies bedankte Goof heel hartelijk en vroeg of hij volgend jaar weer op vakantie gaat. Dat zegt wel wat. Wie weet? We zongen nog Psalm 81: 12 waarna Jan ons voorging in dankgebed.

Er waren nog enkele mededelingen.

De volgende seniorenmiddag is de tweede vrijdag van april, dat is 12 april, omdat het op de derde vrijdag Goede Vrijdag is. Dan kunnen we ons gelijk opgeven voor het reisje van

17 mei. Het is de bedoeling dat we weer met eigen auto’s ergens heen gaan. De kosten bedragen € 20,00.

Weet u iemand die ook graag mee wil gaan, dan kunt u dat dan gelijk doorgeven en eventueel ook betalen.

D.V. 12 april hopen we u allen weer te ontmoeten.