Kringwerk

 

Seniorenreis 17 mei 2019.

 

Bij binnenkomst in ‘PniŽl’ konden we gelijk de verschuldigde kosten voor deze dag betalen aan Wilma. Daarna regelde Jan de verdeling van de aanwezige dames en heren over de beschikbare auto’s. Inmiddels was het 10.00 uur en vroeg Jan van der Vlies een zegen over deze dag. Onze nieuwsgierigheid werd niet langer op de proef gesteld en het doel van de rit werd meegedeeld. Dit was het Streekmuseum ‘Baron van Brakell’ in Ommeren. Maar eerst gingen we naar Appelcafť Gruun, dat tegenover het museum ligt. Daar dronken we koffie met een stuk heerlijke appeltaart met slagroom. Wie wilde kreeg nog een tweede kopje koffie. Natuurlijk werd er volop bijgepraat. Daar had niemand van ons moeite mee!

DSCF6103 (1)Om 11.00 uur liepen we naar de overkant van de weg naar het museum.

We moesten ‘even’ wachten en werden toen rondgeleid door een gids, die ons heel veel wist te vertellen over alles wat we zagen. Over de streekgeschiedenis, het wonen en werken in de Betuwe en over de boerenwagens uit het rivierengebied. Vanuit Buren is het wagenmuseum nl. overgebracht naar Ommeren. Eerst kwamen we op het dorpsplein, dat compleet ingericht is met kleine winkeltjes. We zagen o.a. een bakker, klompenmaker, schoenmaker, slijterij en zelfs een complete drukkerij. Verder allerlei gereedschap dat in het boerenleven werd gebruikt. Vaak herkenbaar voor velen onder ons. ‘O ja, dat hadden wij vroeger ook’ hoorde je nogal eens. Heel leuk. Er was ook een mooie kamer met zelfs een harmonium. En ja… de verleiding was heel erg groot en Peter Kits zou Peter Kits niet zijn als hij zijn kans niet waarnam. Dus kroop hij achter het harmonium en we zongen met hem mee: ‘Prijs de Heer’ met blijde galmen’ en ‘Ga niet alleen door ’t leven’. Prachtig!

De boerenwagens waren ook heel mooi. Aan de achterkant was vaak een spreuk of gezegde geschreven. De wagens hadden vaak meerdere functies. Er werd niet alleen graan, hooi of bieten mee vervoerd maar ze dienden ook voor personenvervoer. Voor kerkgang en begrafenissen werden de mooiste wagens gebruikt.

De tijd was veel te vlug om. We waren nog lang niet uitgekeken, maar we werden weer bij Gruun verwacht voor de warme maaltijd.

 

 

 

 

Vooraf kregen we naar keuze een glaasje fris of een glas wijn of advocaat.

Een soort warm buffet wachtte ons met tomatensoep en heerlijk stokbrood met kruidenboter. Verder was er nog broccoli met een heerlijke saus en sperzieboontjes met ui erdoor. Wat verrassend lekker smaakte. O ja, ook nog kleine lapjes vlees in een champignonsaus. De ‘aardappel anders’ smaakte echt anders dan thuis. Het toetje bestond uit een bolletje ijs met tokkelroom en slagroom. Dat ging er bij allemaal nog wel in. Heerlijk om zo verwend te worden en een keer niet zelf te hoeven koken.

Jan bedankte het personeel namens ons heel hartelijk voor de goede zorgen en Peter Kits las Jesaja 9 vers 5. Na een korte uitleg van dit vers eindigde hij de maaltijd met ons in dankgebed. Hij wenste ons wel thuis. Maar we gingen nog niet naar huis. Eerst nog even naar de landwinkel om te zien wat er allemaal wel niet te koop was! Een ieder die uitgewinkeld was kon op eigen gelegenheid weer huiswaarts keren. Dankbaar zien we terug op een fijne dag met elkaar en danken de Heere voor Zijn sparende en bewarende hand.

Een heel goede vakantie toegewenst. En of u nu thuis blijft

of weg gaat, we hopen elkaar op de derde vrijdagmiddag

van de maand september, D.V. 20 september, allemaal uitgerust weer te ontmoeten.