Gelezen in.........

Hervormde voorganger schrijft open brief aan kerktwijfelaars

Sommige mensen komen er niet aan toe om een kerkdienst te bezoeken. Dit houdt M. van Heijningen al een tijd bezig en dus klom hij in de pen. Op Facebook publiceerde de hervormde voorganger uit Dorkwerd onderstaande open brief.

 

Beste kerktwijfelaars,

Regelmatig kom ik jullie tegen; aardige mensen, breed ge´nteresseerd en open minded ten opzichte van religie. Leuk om contact met jullie te hebben. Lichtvoetige gesprekken over de serieuzere dingen van het leven. Soms gaat zo’n gedachtewisseling met jullie zelfs meer de diepte in dan in een willekeurig dialoog met een doorsnee kerkganger. Altijd weer verrassend en inspirerend.

Ik wil jullie wat vragen. Vanwege allerlei redenen kom je er niet toe een kerkdienst te bezoeken. Dat houdt mij als voorganger bezig. Ik vraag me af wat nu de werkelijke reden daarvan is. Ik steek, om er maar een Bijbelse term tegenaan te gooien, daarbij graag de hand in eigen boezem. Wat gaat er mis?

EÚn van jullie besloot de drempel over te gaan. Ik kreeg een telefoontje. ‘Ik zou graag morgen bij je naar de kerk komen. Mag dat, of is dat voor een buitenstaander niet de bedoeling?’ Ook zo’n vraag die me aan het denken zet. Stralen wij als kerkmensen soms uit dat we een besloten clubje zijn? Weten jullie echt niet hoe welkom jullie zijn in de kerk?

 

Graag wil ik jullie daarom via deze brief uitnodigen om op zondag gewoon eens binnen te vallen. Neem plaats en laat het gebeuren. De rust van een eeuwenoud gebouw. De gewijde kalmte van een eenvoudige liturgie. De eeuwenoude klanken. Het stille nodigen van Jezus: ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent en Ik zal je rust geven.’

Nee, je hoeft niet aan het einde van zo’n dienst te tekenen dat je de rest van je leven elke zondag aanwezig bent. Je bent vrij om je eigen keuzes te maken. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten; er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, maar niemand kijkt je raar aan wanneer je niets geeft.

Kortom, twijfelaar, bij twijfel dˇen. Tot binnenkort?

Hartelijke groet,
Michel van Heijningen, voorganger in de hervormde gemeenten van Dorkwerd en Wijnjewoude