Algemeen nieuws

Bedankt

Hierbij willen wij iedereen bedanken voor de felicitaties en bloemen die we mochten ontvangen ter gelegenheid van ons 40 jarig huwelijk.

Het was een dag om bij stil te staan voor alles wat we al die jaren uit Gods hand mochten ontvangen.

Met hartelijke groet,

Kors en Hendrie van Dusschoten

Religieuze musea

Nu de vakanties weer voor de deur staan en we misschien wat meer tijd in ons eigen land of omgeving doorbrengen, volgen hieronder een paar tips voor het eventueel bezoeken van een religieus museum. Momenteel moet er echter voor het bezoeken van musea wel vooraf (online) worden gereserveerd. Op de diverse websites kunt u vinden op welke wijze dit kan gebeuren. Daar vindt u ook uitgebreide informatie betreffende de collecties, exposities, openingstijden e.d.

 

Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel Elburg vertelt het verhaal van het (on)gewone dagelijkse leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg woonden. Het museum biedt een historisch perspectief op een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Hoe leefden joodse en niet-joodse Elburgers naast elkaar?

Een bezoek aan Museum Sjoel Elburg is een unieke ervaring. Nergens in Nederland is de geschiedenis van de joden in de mediene – de provincie – zo mooi uitgewerkt als in dit museum.

Informatie: www.sjoelelburg.nl

 

Statenbijbelmuseum Leerdam

Het Statenbijbelmuseum in Leerdam heeft een uitgebreide collectie eeuwenoude Bijbels met kleurrijke illustraties, historische landkaarten en gouden versieringen. Een bijzonder exemplaar is de Liesveltbijbel uit 1538, een van de eerste complete Nederlandse Bijbels in drukwerk. Het museum heeft ook een atelier dat statenbijbels restaureert.

Informatie: www.statenbijbelmuseum.nl

 

Corrie ten Boomhuis Haarlem

‘Er is geen put zo diep, of Gods liefde gaat nog dieper’, was de overtuiging van Corrie ten Boom. Ze overleefde als enige van haar familie het concentratiekamp RavensbrŁck. In Haarlem is het huis van de familie te bezichtigen, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats bood aan tientallen onderduikers.

Informatie: www.corrietenboom.com

 

Catharijneconvent Utrecht

Museum Catharijneconvent laat met eeuwenoude en hedendaagse kunst het heden en verleden van het christendom in Nederland zien. Geniet van unieke middeleeuwse meesterwerken en de mysterieuze schatkamer vol goud en zilver en de achtergronden en tradities van onze feestdagen. Dit alles in een prachtig middeleeuws klooster in hartje Utrecht. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster en in de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.

Informatie: www.catharijneconvent.nl

 

Ikonenmuseum Kampen

Wie geÔnteresseerd is in ikonen, moet in Kampen zijn. In het Ikonenmuseum vindt u exemplaren uit de hele wereld: van fijnbeschilderde ikonen uit Rusland tot kleurrijke drieluiken uit EthiopiŽ.

De huidige expositie 'Grenzenloos' laat ikonen zien uit verschillende landen binnen en buiten Europa. Hoewel alle ikonen volgens de traditionele iconografieŽn van de oosters-orthodoxe kerk zijn vervaardigd, is er een enorme variŽteit zichtbaar.

Bijzondere aandacht is er voor een groot aantal nieuwe aanwinsten voor het museum, waaronder een grote collectie Roemeense 'Achterglas' ikonen en een ikoon op doek van de stad Jeruzalem. 
 

Informatie: www.ikonenmuseumkampen.nl 

Afbeelding met vogel

Automatisch gegenereerde beschrijving

De Herberg ontvangt weer gasten

Na weken van pastorale zorg op afstand, gingen de deuren van Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg op 15 juni weer open voor gasten. Ze maken gebruik van het herstelprogramma.

Er is hard gewerkt om binnen de richtlijnen van het RIVM en de noodverordening van de veiligheidsregio een programma te maken. Gelukkig beschikken we over twee gebouwen, die we intensief gebruiken om te voldoen aan de anderhalve-meter-maatregel.

Zoals vanouds staan liefdevolle aandacht en de pastorale begeleiding centraal. Ook het vertrouwde dagprogramma met bijbelkring, themaochtend en creativiteit wordt aangeboden. En natuurlijk is er tijd om op het terras te zitten, te wandelen of te fietsen in de prachtige omgeving.

Het herstelprogramma houdt in dat een groep gasten op

maandag komt en een kleine drie weken blijft. Voor iedereen is de lengte van het verblijf gelijk.

Veel mensen verlangen naar een plek om tot rust te komen en nieuwe moed en perspectief te ontvangen. Een andere omgeving, geen verantwoordelijkheden, een open Bijbel, gesprekken van hart tot hart en veel in de buitenlucht zijn doet goed. www.pdcdeherberg.nl of 026-3342225

 

Leestip

Dingetjes van dertigers

Annemarie van Heijningen-Steenbergen

 

https://www.royaljongbloed.com/wp-content/uploads/2020/02/9789088972492-Dingetjes-van-dertigers-2.jpegDingetjes voor dertigers is laagdrempelig, persoonlijk en herkenbaar voor dertigers, bijna-dertigers en begin-veertigers. Een boeiend boek over een dynamisch decennium vol dromen, dilemma's, downs ťn ups. Zoals vaker bij deze auteur zijn de thema's verrassend divers, van lichtvoetig tot bloedernstig en alles er tussenin. De lezer wordt op een speelse manier aan het denken gezet: hoe vind ik het leven dat ik leid? Wat is mijn verlangen? Waar wil ik naar toe? Waarin vind ik mijn identiteit? Hoe zit het tussen God en mij?

De schrijfster schrijft o.a. columns in de EO Visie. Ze is ook spreekster en ze geeft workshops. Dat merk je ook, wanneer je dit boek leest. Haar schrijfstijl komt losjes en natuurlijk over. Humoristisch, eerlijk, niet verheven, maar juist wel kwetsbaar. We krijgen een inkijkje in het weerbarstige leven van een moeder in de dertig met opgroeiende kinderen, die positief in het leven staat. Gezinsvorming, gesprekken met je pubers, balans vinden, je plaats in de kerk; allerlei onderwerpen komen aan bod.

"Openhartig en autobiografisch vertelt Annemarie van Heijningen over de lotgevallen van dertigers. Ze schrijft over gezinsvorming, over teleurstellingen in Gods leiding en over de vergankelijkheid van het leven. Zij heeft het lef om de dingen die er echt toe doen bij de naam te noemen. Onder de humor en de overdrijving zit een diepe levensernst." – prof. H. van den Belt.

Het boek is een uitgave van uitgeverij Groen.

De prijs is € 12,50.

 

 

 

Van de redactie

 

In verband met de vakantieperiode is de inleverdatum van uw bijdrage voor het volgende kerkblad

woensdag 22 juli.

Wilt u hier rekening mee houden?

 

Ook de redactie wenst iedereen een fijne vakantie.

 

                         zon Pictogram